El Centre d’Educació Musical de Terrassa, conegut com a CEM, ha impulsat un sistema per mantenir les lliçons musicals als més de 300 alumnes de l’escola que no poden assistir a les classes presencials a causa de l’estat d’alarma instaurat a tot l’Estat. Per això, mitjançant el sistema de videoconferència, el centre ofereix classe d’instruments i de llenguatge musical a distància.
La pedra angular del projecte se centra en una plataforma virtual a Microsoft Teams, que la companyia ha posat a disposició de totes les escoles oficials autoritzades per la Generalitat. L’eina, que normalment és de pagament, es planteja com una nova manera d’oferir serveis docents a causa del confinament previst per les pròximes setmanes.
Estel Rius, membre de l’equip directiu de l’escola, explica que l’alternativa està funcionant “molt bé” i explica que les famílies hi han tingut una molt bona resposta. A més, comenta que els alumnes estan demostrant “molta predisposició i desig” de seguir aprenent malgrat la instauració de la innovadora metodologia.
Rius detalla que les classes es fan a l’hora habitual. Amb aquest fet, segons explica la mateixa directiva, es persegueix la normalitat per plantejar la música com a distracció davant la situació. D’aquesta manera, l’única particularitat és la distància entre parts, ja que tant l’alumne com el professor es connecten des de casa.
A través de la mateixa plataforma es duen a terme dos tipus de classe. Per una banda, les individuals es fan efectives a través de videoconferència entre professor i alumne i les grupals, més teòriques, a través de càpsules d’aprenentatge, és a dir, vídeos tutorials desenvolupats pel mateix equip docent a través d’infografies i altres materials complementaris. Més endavant avancen que provaran de fer classes grupals també mitjançant trucada de vídeo.
Per a complementar el sistema, també existeix un fòrum en què ambdues parts poden compartir informació de manera escrita. El mètode va arrencar el cap de setmana, i aquest dilluns es va implementar a les primeres classes. Des d’aleshores, diverses famílies els han felicitat pel que consideren “una bona iniciativa”. En aquesta direcció, apunta que des del CEM es plantegen mantenir-ho quan tot torni a la normalitat.
Un cop acabades les lliçons, i amb ànim de tutoritzar i regular el funcionament, els professors transmeten les incidències de l’activitat al centre. A partir d’aquí, tal com expliquen a aquest mitjà, es busquen solucions tot parlant amb les famílies, en cas que algun alumne no s’hagi connectat.
Quant a la situació que s’està vivint, Estel Rius reconeix que és “un repte i també una oportunitat” per a una empresa “amb vocació educativa” com aquesta, i recordar que el seu objectiu se centra a subsistir, mantenir el professorat i garantir la continuïtat del curs educatiu. Per això, diu que “ho estan aconseguint” però manifesta el seu dubte de cara l’abril, quan les famílies hauran de decidir “si segueixen amb les quotes” després de setmanes eminentment complicades.
Reportatge publicat al diari digital La Torre del Palau (Marc Solé)