Instal·lacions

El CEM està situat al Vapor Gran, al centre de Terrassa

El nostre edifici

El CEM ocupa, des del curs 2012-2013, un espai de 1.000 quadrats al Vapor Gran, al centre de Terrassa, a l’espai que antigament era conegut com la fàbrica de La Auxiliar Terrassense una antiga nau industrial declarada bé cultural d’interès local.

L’escola disposa de 13 classes, dos espais polivalents, una biblioteca i dos bucs insonoritzats.

Història

El Vapor Gran va ser bastit l’any 1857 pel mestre d’obres Jacint Matalonga. Posteriorment, l’any 1901, s’hi van realitzar diverses obres de reforma i d’ampliació per part de Muncunill. D’aquest període és el cos de la nau amb façana al carrer del Portal Nou i el segon pis del cos interior.

La gran fàbrica tèxtil, que ocupava els terrenys compresos entre els carrers del Portal Nou, de Baldrich i de Sant Genís, fou promoguda per Josep Oriol Maurí i Puig, que va morir sense veure el complex industrial acabat. Després de la seva mort, l’empresa passa a denominar-se Llàtzer Ullés i Cia. i s’inaugura el 1859, amb una màquina de vapor duta de Londres. El 1880 la indústria canvia el nom pel definitiu de La Auxiliar Tarrasense, si bé popularment era coneguda com el Vapor Gran. L’any 1903 s’hi va declarar un incendi de grans proporcions. A començament del segle XX, l’Auxiliar va adquirir una màquina de vapor de 600 cavalls de potència, construïda als tallers barcelonins de La Maquinista Terrestre i Marítima de Barcelona, que el 1912 es va substituir per motors elèctrics. La potència del Vapor Gran era de tal magnitud que per ell sol superava la suma del que subministraven els altres sis vapors de la ciutat fins en aquell moment.